Liskotalo


Hoito-ohje

Parta-agama on hoidoltaan melko helppo laji, mutta myös tämän liskon hoitoon täytyy perehtyä ennen liskon hankintaa. Outoot.us-sivustolla on hyvin yksityiskohtaiset ohjeet parta-agaman hoidosta, joten alla tyydytään hieman typistettyyn versioon.

Terraario

Parta-agama tarvitsee melko suuren terraarion, minimissäään 150 cm X 50 cm X 50 cm (l X s X k). Terraariossa tulee olla kiipeilypaikkoja, mutta myös paljasta maanpintaa. Kiipeilypaikkoja voi luoda esimerkiksi oksilla ja kivillä, joista jälkimmäinen auttaa hillitsemään kynsien liikakasvua. Vaikka parta-agama viettääkin suuren osan päivästä ”ottamassa aurinkoa”, on sille hyvä tarjota myös piilopaikka. Monista liskoista poiketen ”wetboksi” on tarpeeton. Pohjamateriaalina voi käyttää esimerkiksi hiekkaa tai hiekan ja turpeen sekoitusta. Poikasilla ei näitä tule käyttää, sillä ne saattavat maistella niitä. Poikasilla on parempi käyttää esimerkiksi talous- tai sanomalehtipaperia, muovimattoa tai laattoja.

Lämmitys on hyvä hoitaa spottilampulla, joka asetetaan mielellään kiven, kannon, puunkarahkan tms.yläpuolelle, sillä lisko harvemmin tykkää paljaalla maalla lämmitellä. Lampun korkeus ja wattimäärä (usein esim. 100 W sopii 150 X 50 X 50 kokoiseen terraarioon) valitaan niin, että lämmittelypaikalla on noin 40°C. Terraarion vastakkaisen päädyn tulisi olla selvästi viileämpi, lähellä huoneenlämpöä.

Valon tulee sisältää sekä UV-A että UV-B valoa. UV-B:ta tulisi olla 10-12% säteilyn määrästä. Tällaisia loisteputkia ovat esimerkiksi Arcadia D3+, Reptiland Desert Pro 12.0, sekä monet muut putket. Joissakin putkissa on kuitenkin ollut UV-opassivuston mukaan ongelmia lyhyiden aallonpituuksien kanssa, mutta päivitykset puuttuvat, onko valmistaja korjannut ongelman. Kyseessä on luonnottoman korkeaenergiset säteet, jotka saattavat vahingoittaa liskon näkökykyä.
UV-putkien lisäksi useilta valmistajilta saa myös UV-valoa lähettäviä spottivaloja lämpölampuiksi, joskaan nämä eivät korvaa loisteputkea. Liskot ilmeisesti pystyvät näkemään myös UV-A säteitä, ja voivat hakeutua mielellään tällaisen spotin alle.

Ruokinta

Parta-agama on sekasyöjä, eli se syö monipuolisesti sekä kasviksia että hyönteisiä. Poikaset syövät erityisen paljon hyönteisiä, mutta liskon kasvaessa kasvien prosentuaalinen osuus lisääntyy. Yleisiä ruokahyönteisiä ovat esimerkiksi sirkat, torakat, ja (jätti)jauhomadot. Kasvipuolelta maistuvat esimerkiksi useat salaatit, mutta myös vaikkapa hedelmät ja marjat. Kaalia kannattaa välttää ainakin päivittäin tarjottuna, sillä se vaikeuttaa kalkin imeytymistä. Outoot.us-sivustolla on laaja osuus eri ruokalajeista, joten jätämme tarkemman kuvauksen toistamatta.

Ruokaeläimet tulee pölyttää liskoille tarkoitetussa vitamiinijauheessa. ”Kuinka usein” riippuu vitamiinin valmistajan ohjeesta. Lisäksi liskolla tulee olla kalkkikuppi, josta se voi käydä itse syömässä kalkkia. Kalkin imeytymiseen tarvittavan D3-vitamiinin parta-agama tuottaa itse UV-B valon avulla.

Lisäksi kannattaa pitää aina tarjolla puhdasta vettä suuressa (ei syvässä) astiassa. Parta-agamat eivät kuitenkaan välttämättä ymmärrä juoda, vaan niitä voi joutua avittamaan. Tämä hoituu esimerkiksi tiputtelemalla vesipisaroita pullolla tai lääkeruiskulla suulle, tai kevyesti sumuttamalla suihkupullolla vettä liskon päälle. Lääkeruiskulla voi vaikka antaa samalla myös vitamiinin.

Juottamisen voi hoitaa myös kylvyssä. Lämmintä vettä voi laittaa ammeeseen niin, että liskon jalat yltävät pohjaan. Kylvetys voi auttaa myös nahanluonnissa. Parta-agamat luovat nahkansa hieman mistä sattuu, eivät siis koko nahkaa kerralla.

Poikasten kanssa täytyy olla ruokinnan kanssa huolehtivainen, sillä ne kasvavat hyvin nopeasti. Mikäli poikasia on useampi, ne saattavat liian vähän ruokittuina nahistella pahastikin. Erityisesti poikasten kanssa myös juomisessa voi joutua auttamaan, sillä ne syövät suhteessa vähemmän kasvisruokaa.

Lisätietoa

Herppi - foorumi parta-agamista ja muista liskoista ja matelijoista
Outoot.us - tietoa parta-agamasta

Europe - GTS  Reptile Related Top Sites

Siirry...

 Etusivu
 Parta-agama
 Aikuiset
 Galleria
 Yhteystiedot
***
 Leopardigekko
 Päivägekko